g.png

KUCHARZ

 

Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

» pozna zasady sporządzania potraw i napojów

» nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw oraz napojów

» pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów

» dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak osiągnąć sukces

» nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów

» dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne

 

Kwalifikacje do zdobycia:

TG.7. Sporządzanie potraw i napojów

 

Przedmioty punktowane na świadectwie: j. polski, j. obcy, biologia, chemia

 


 

SPRZEDAWCA

 

Po ukończeniu szkoły absolwent potrafi:

» organizować, zaopatrywać i przyjmować dostawy towarów

» sprawdzać towary pod względem jakościowym i ilościowym

» przygotowywać produkty do sprzedaży

» informować nabywcę o walorach towaru

» przygotowywać oferty sprzedaży

» sporządzać faktury za towar

» obsługiwać komputer i programy komputerowe stosowane w branży handlowej

 

Kwalifikacje do zdobycia:

AU.20. Prowadzenie sprzedaży

 

Przedmioty punktowane na świadectwie: j. polski, j. obcy, geografia, informatyka.

 

Szkoła przygotuje do pracy w różnych placówkach handlowych oraz do podobnej działalności na własny rachunek. Absolwent jest przygotowany do wykorzystywania nowoczesnych form sprzedaży, obsługiwania urządzeń i sprzętu technicznego stosowanego w sklepach. Ma zapewnioną szeroką ofertę pracy w jednostkach handlowych i hurtowych.

Wszystkie przedmioty (ogólnokształcące i zawodowe) odbywają się w szkole, natomiast praktyczna nauka zawodu realizowana jest w sklepach, przedsiębiorstwach i firmach handlowych.

Nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie sprzedawca.

 


 

CUKIERNIK     NOWY KIERUNEK

 

Na tym kierunku nauczysz się:

» wytwarzania różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów,

» tworzenia dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi,

» oceniania jakości i przydatności surowców

» prowadzenia dokumentacji związanej z rozliczeniem surowców i półproduktów.

 

Kwalifikacje do zdobycia:

TG.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

 

Przedmioty punktowane na świadectwie: j. polski, j. obcy, biologia, chemia

 


 

MAGAZYNIER     NOWY KIERUNEK

 

Jest to zawód z przyszłością, poszukiwany na rynku pracy, absolwenci tego kierunku mają realne szanse na zatrudnienie po uzyskaniu kwalifikacji.

 

Uczeń będzie potrafił:

» rozróżniać rodzaje magazynów, zapasów i urządzeń magazynowych,

» planować i organizować przepływ towarów przez magazyn,

» optymalizować zagospodarowanie przestrzeni magazynowej,

» przygotować, prowadzić i przechowywać korespondencję służbową i handlową,

» posługiwać się językiem obcym zawodowym w swojej pracy.

 

Kwalifikacja do zdobycia:

AU.22. Obsługa magazynów

 

Przedmioty punktowane na świadectwie: j. polski, j. obcy, geografia, informatyka

 


 

Kalendarz Wydarzeń

Śr Lis 01
Dzień wolny
Śr Lis 01
Wszystkich Świętych
Cz Lis 02
Zaduszki
So Lis 11
Narodowe Święto Niepodległości
Pn Gru 04
Zebranie z rodzicami

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !