g.png

POZNAJ TAJEMNICE KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ …

 

ZDJĘCIE Z TEKSTEM13 lutego 2018r. klasa III HA wraz z nauczycielami Panią Magdaleną Kaliską-Drozd oraz Joanną Szponarską uczestniczyła w WARSZTATACH KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ w restauracji PasiBus w Galerii Cuprum Arena Lubin. Warsztaty prowadził szef kuchni wraz ze swoim zastępcą. Młodzież dowiedziała się między innymi o sposobach przygotowywania burgerów, dodatków, sosów, a przede wszystkim o tym, że o dobrze przygotowanym i smacznym steku do burgera decyduje wiele elementów takich jak: rodzaj rusztu, temperatura i rodzaj smażonego mięsa. Młodzież miała okazję spróbować  wołowiny o różnym stopniu wysmażenia mięsa tj. rare, medium rare, medium, medium well, well done. Dla wegetarian przygotowano burgera wege, którego głównym składnikiem była ciecierzyca, fasola i inne warzywa. Szef kuchni zaproponował również młodzieży degustację 14 sosów kuchni amerykańskiej oraz omówił sposoby ich przygotowania. Od Pani menager Kamili Furtak młodzież dowiedziała się o  zasadach i systemie pracy w restauracji, procesie rekrutacji oraz działaniach marketingowych prowadzonych przez firmę PasiBus. Na zakończenie nasi uczniowie wręczyli załodze restauracji podziękowania za cykl warsztatów.

 

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd


 

Z WIELKIM SERCEM I NA SPORTOWO

 

Serce wospTak właśnie grupa uczniów i nauczycieli rozpoczęła tegoroczne ferie zimowe. Mimo szczypiącego mrozu w sobotni poranek 13.01.2018r. wzięliśmy udział w 135 biegu parkrun i tym samym wsparliśmy coroczną akcję Jurka Owsiaka. Do pokonania mieliśmy trasę 5 km. Każdy wg własnych możliwości – biegiem lub z kijkami nordic walking – i we własnym tempie. Szkołę reprezentowało 6 uczniów i 3 nauczycieli: Donata Sługocka - kl. 2 AG, Martyna Tomaszewska-  kl. 2 AG, Paulina Ostrowska - kl. 3AG, Karolina Podkowska - kl. 4HA, Dominik Durski  - kl. 1AL,  Adam Kowalski - kl. 4 AL. oraz panie Anna Bartkowska, Agnieszka Droździak i Inga Kruk.

Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i otwarcie serca dla WOŚP <3 <3 <3

 

Opiekun grupy:  Inga Kruk

 

galeria sz

mgr Inga Kruk


 

WYCIECZKA DO JAROSZÓWKI

 

farma martynika12 stycznia 2018 r. uczniowie klas 2 AT, 1 AT i 1 BL wraz z paniami Patrycją Fiszer oraz Magdaleną Dygdałowicz odwiedzili Agroturystyczne Gospodarstwo Edukacyjne - Farma Martynika w Jaroszówce prowadzone przez Martę i Mateusza Miłkowskich. Właściciele gospodarstwa przeprowadzili ciekawy wykład dotyczący prawnych aspektów prowadzenia działalności turystycznej. Pan Mateusz w czasie swojego wykładu przybliżył uczestnikom historię wyprowadzki na wieś, a następnie opowiedział o wadach i zaletach prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Po części teoretycznej uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach pieczenia pizzy, które poprowadziła pani Marta.

O naszej wycieczce zawodoznawczej można również przeczytać na Facebooku gospodarstwa agroturystycznego https://www.facebook.com/martynikafarma/

 

galeria sz

mgr Magdalena Kozicka-Dygdałowicz


 

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !