g.png

GIMNAZJALIŚCI ZAMELDOWALI SIĘ W NASZYM HOTELU...

 

o czy mowia5W szkolnym Hotelu Tulip***  06 marca 2018 roku gościliśmy na warsztatach zawodoznawczych uczniów  klas trzecich gimnazjum ze Szkoły Podstawowej nr 1 z oddziałami integracyjnymi. Grupa 10 uczniów wraz z Panią Justyną Kulczycką wzięła udział w warsztatach hotelarskich "Sztuka nakrywania do stołu" prowadzonych przez panią Magdalenę Kaliską-Drozd i uczennice 2HF. Podczas zajęć uczniowie poznali zasady nakrywania  europejskiego i formalnego do stołu. Dowiedzieli się o czym mówią sztućce, jak dopasować kieliszki do wina, jak skomponować wstawkę dla gości VIP. Zdobyli umiejętność składania serwetek i serwowania deserów. Każdy z uczestników mógł  przygotować dla siebie deser w formie  gofra z wybranymi dodatkami. 

 

"Zajęcia były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim ciekawe"- tak oceniali je uczestnicy.

Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie warsztatów i do zobaczenia wkrótce.

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd


 

NOWOCZESNE TECHNIKI GOTOWANIA - WARSZTATY KULINARNE

 

przygotowania 44W dniu 21.02.2018 r. firma GASTROPOL GŁOGÓW reprezentowana przez doradcę handlowo-kulinarnego Pawła Beresia i szefa kuchni R.M. GASTRO Bartłomieja Kubicę przeprowadziła dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły warsztaty kulinarne „Nowoczesne techniki gotowania z wykorzystaniem pieca konwekcyjno-parowego RETIGO”.

Przedmiotem zajęć było przygotowanie potraw: tatar z grzybami shinea, wątróbki konfitowane z kaszą pęczak i puree z batata, steki z karmelizowaną marchewką, mintaj w sosie serowym na maślanym groszku, kotlety schabowe z panczkarutem, roladki z sandacza w wędzonym boczku i koprze, roladki z uda drobiowego faszerowane boczniakami z makaronem z sepią i ciasto zachód słońca.

Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw. Ich smak, wygląd i czas przygotowania potwierdziły wysoką przydatność zastosowania  pieca konwekcyjno-parowego w przygotowywaniu potraw.

Nad organizacją pokazu czuwały Panie: Dorota Wałęcka, Małgorzata Wierzbicka, Barbara Madej i Edyta Dominiczak. W szkoleniu brały udział przedstawiciele klas: 2 AG i 3 AG.

 

O nas w mediach:

 

Artykuł prasowy

http://www.lubin.pl/nauka-gotowania-to-nie-tylko-ksiazki/

 

Reportaż o warsztatach

K L I K

 

galeria sz

mgr Dorota Wałęcka


 

POZNAJ TAJEMNICE KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ …

 

ZDJĘCIE Z TEKSTEM13 lutego 2018r. klasa III HA wraz z nauczycielami Panią Magdaleną Kaliską-Drozd oraz Joanną Szponarską uczestniczyła w WARSZTATACH KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ w restauracji PasiBus w Galerii Cuprum Arena Lubin. Warsztaty prowadził szef kuchni wraz ze swoim zastępcą. Młodzież dowiedziała się między innymi o sposobach przygotowywania burgerów, dodatków, sosów, a przede wszystkim o tym, że o dobrze przygotowanym i smacznym steku do burgera decyduje wiele elementów takich jak: rodzaj rusztu, temperatura i rodzaj smażonego mięsa. Młodzież miała okazję spróbować  wołowiny o różnym stopniu wysmażenia mięsa tj. rare, medium rare, medium, medium well, well done. Dla wegetarian przygotowano burgera wege, którego głównym składnikiem była ciecierzyca, fasola i inne warzywa. Szef kuchni zaproponował również młodzieży degustację 14 sosów kuchni amerykańskiej oraz omówił sposoby ich przygotowania. Od Pani menager Kamili Furtak młodzież dowiedziała się o  zasadach i systemie pracy w restauracji, procesie rekrutacji oraz działaniach marketingowych prowadzonych przez firmę PasiBus. Na zakończenie nasi uczniowie wręczyli załodze restauracji podziękowania za cykl warsztatów.

 

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd i mgr Joanna Szponarska


 

Kalendarz Wydarzeń

Cz Maj 31
Boże Ciało
Pt Cze 01
Dzień Dziecka
Pt Cze 01
Dzień wolny
Pn Cze 04
Zebranie z rodzicami
Cz Cze 21
Pierwszy Dzień Lata

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !