g.png

ZAGRANICZNE STAŻE ZAWODOWE ORAZ WOLONTARIAT EUROPEJSKI

 

EU11 kwietnia 2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z przedstawicielami Europejskiego Forum Młodzieży w Bystrzycy Kłodzkiej. Mogliśmy powitać Panią Marzenę Pitus – Prezesa Europejskiego Forum Młodzieży oraz wolontariuszy: Salome Keshelashvili i Simone Schirru. Prelekcja dotyczyła możliwości odbycia zagranicznych staży zawodowych dla absolwentów technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarz. Zaproszeni goście omówili również szereg kwestii dotyczących wolontariatu europejskiego. Wolontariat Europejski jest działaniem programu "Erasmus +", finansowanego przez Unię Europejską, który w latach 2007-2013 był częścią programu "Młodzież w działaniu". Celem Wolontariatu Europejskiego jest promowanie tolerancji i aktywnego obywatelstwa europejskiego, aby umożliwić uczestnikom wykonywanie pracy socjalnej za granicą, zdobywanie nowych umiejętności, a także rozwijanie już istniejących, podnoszenie kompetencji językowych i doświadczanie integracji międzykulturowej.

 

 Więcej informacji na www.efm.org.pl

 galeria sz

mgr Arkadiusz Kozłowski


 

WYCIECZKA DO SZCZAWNA-ZDROJU

 

„Gotowanie jest jak miłość. Należy do niej podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale”
Harriet van Horne

 

dworzyskoW pierwszym tygodniu marca uczniowie klasy I AT wraz z opiekunami panią Magdaleną Dygdałowicz oraz panem Andrzejem Kamińskim uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do Szczawna – Zdroju. Uczniowie pod okiem pana Tomasza Czarneckiego – szefa kuchni, który pracował ze znakomitymi francuskimi mistrzami, uczyli się przyrządzania wykwintnych potraw. Po zakończeniu warsztatów, każdy uczestnik szkolenia otrzymał imienny certyfikat. Ponadto turyści zwiedzili kompleks hotelowy „Dworzysko”, gdzie pogłębili swoją wiedzę na temat systemów rezerwacyjnych, zawieranych umów pomiędzy biurem podróży i hotelem oraz poznali zasady savoir vivre w branży turystycznej. Po kompleksie hotelowym oprowadzała uczniów pani Iwona Kunc – manager hotelu, która próbowała  zarazić przybyłych gości miłością do turystyki i gastronomii. Wycieczka przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze. Uczniowie w sposób praktyczny poznali tajniki pracy w turystyce.

Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie warsztatów i do zobaczenia wkrótce.

galeria sz

mgr Magdalena Kozicka-Dygdałowicz


 

GIMNAZJALIŚCI ZAMELDOWALI SIĘ W NASZYM HOTELU...

 

o czy mowia5W szkolnym Hotelu Tulip***  06 marca 2018 roku gościliśmy na warsztatach zawodoznawczych uczniów  klas trzecich gimnazjum ze Szkoły Podstawowej nr 1 z oddziałami integracyjnymi. Grupa 10 uczniów wraz z Panią Justyną Kulczycką wzięła udział w warsztatach hotelarskich "Sztuka nakrywania do stołu" prowadzonych przez panią Magdalenę Kaliską-Drozd i uczennice 2HF. Podczas zajęć uczniowie poznali zasady nakrywania  europejskiego i formalnego do stołu. Dowiedzieli się o czym mówią sztućce, jak dopasować kieliszki do wina, jak skomponować wstawkę dla gości VIP. Zdobyli umiejętność składania serwetek i serwowania deserów. Każdy z uczestników mógł  przygotować dla siebie deser w formie  gofra z wybranymi dodatkami. 

 

"Zajęcia były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim ciekawe"- tak oceniali je uczestnicy.

Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie warsztatów i do zobaczenia wkrótce.

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd


 

Kalendarz Wydarzeń

Śr Sie 22
Wakacje
Cz Sie 23
Wakacje
Pt Sie 24
Wakacje
So Sie 25
Wakacje
N Sie 26
Wakacje

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !