g.png

NOWOCZESNE TECHNIKI GOTOWANIA - WARSZTATY KULINARNE

 

przygotowania 44W dniu 21.02.2018 r. firma GASTROPOL GŁOGÓW reprezentowana przez doradcę handlowo-kulinarnego Pawła Beresia i szefa kuchni R.M. GASTRO Bartłomieja Kubicę przeprowadziła dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły warsztaty kulinarne „Nowoczesne techniki gotowania z wykorzystaniem pieca konwekcyjno-parowego RETIGO”.

Przedmiotem zajęć było przygotowanie potraw: tatar z grzybami shinea, wątróbki konfitowane z kaszą pęczak i puree z batata, steki z karmelizowaną marchewką, mintaj w sosie serowym na maślanym groszku, kotlety schabowe z panczkarutem, roladki z sandacza w wędzonym boczku i koprze, roladki z uda drobiowego faszerowane boczniakami z makaronem z sepią i ciasto zachód słońca.

Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw. Ich smak, wygląd i czas przygotowania potwierdziły wysoką przydatność zastosowania  pieca konwekcyjno-parowego w przygotowywaniu potraw.

Nad organizacją pokazu czuwały Panie: Dorota Wałęcka, Małgorzata Wierzbicka, Barbara Madej i Edyta Dominiczak. W szkoleniu brały udział przedstawiciele klas: 2 AG i 3 AG.

 

O nas w mediach:

 

Artykuł prasowy

http://www.lubin.pl/nauka-gotowania-to-nie-tylko-ksiazki/

 

Reportaż o warsztatach

K L I K

 

galeria sz

mgr Dorota Wałęcka


 

POZNAJ TAJEMNICE KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ …

 

ZDJĘCIE Z TEKSTEM13 lutego 2018r. klasa III HA wraz z nauczycielami Panią Magdaleną Kaliską-Drozd oraz Joanną Szponarską uczestniczyła w WARSZTATACH KUCHNI AMERYKAŃSKIEJ w restauracji PasiBus w Galerii Cuprum Arena Lubin. Warsztaty prowadził szef kuchni wraz ze swoim zastępcą. Młodzież dowiedziała się między innymi o sposobach przygotowywania burgerów, dodatków, sosów, a przede wszystkim o tym, że o dobrze przygotowanym i smacznym steku do burgera decyduje wiele elementów takich jak: rodzaj rusztu, temperatura i rodzaj smażonego mięsa. Młodzież miała okazję spróbować  wołowiny o różnym stopniu wysmażenia mięsa tj. rare, medium rare, medium, medium well, well done. Dla wegetarian przygotowano burgera wege, którego głównym składnikiem była ciecierzyca, fasola i inne warzywa. Szef kuchni zaproponował również młodzieży degustację 14 sosów kuchni amerykańskiej oraz omówił sposoby ich przygotowania. Od Pani menager Kamili Furtak młodzież dowiedziała się o  zasadach i systemie pracy w restauracji, procesie rekrutacji oraz działaniach marketingowych prowadzonych przez firmę PasiBus. Na zakończenie nasi uczniowie wręczyli załodze restauracji podziękowania za cykl warsztatów.

 

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd i mgr Joanna Szponarska


 

Z WIELKIM SERCEM I NA SPORTOWO

 

Serce wospTak właśnie grupa uczniów i nauczycieli rozpoczęła tegoroczne ferie zimowe. Mimo szczypiącego mrozu w sobotni poranek 13.01.2018r. wzięliśmy udział w 135 biegu parkrun i tym samym wsparliśmy coroczną akcję Jurka Owsiaka. Do pokonania mieliśmy trasę 5 km. Każdy wg własnych możliwości – biegiem lub z kijkami nordic walking – i we własnym tempie. Szkołę reprezentowało 6 uczniów i 3 nauczycieli: Donata Sługocka - kl. 2 AG, Martyna Tomaszewska-  kl. 2 AG, Paulina Ostrowska - kl. 3AG, Karolina Podkowska - kl. 4HA, Dominik Durski  - kl. 1AL,  Adam Kowalski - kl. 4 AL. oraz panie Anna Bartkowska, Agnieszka Droździak i Inga Kruk.

Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i otwarcie serca dla WOŚP <3 <3 <3

 

Opiekun grupy:  Inga Kruk

 

galeria sz

mgr Inga Kruk


 

Kalendarz Wydarzeń

Śr Sie 22
Wakacje
Cz Sie 23
Wakacje
Pt Sie 24
Wakacje
So Sie 25
Wakacje
N Sie 26
Wakacje

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !