g.png

KONFERENCJA - „RACHUNKOWOŚĆ W PRAKTYCE”

 

SKWP 11027 października uczennice z klasy 2EL (część ekonomiczna) wzięły udział w konferencji pt. „Rachunkowość w praktyce” zorganizowanej przez Stowarzyszenie Księgowych w Polsce w 110 lecie działalności społeczno-zawodowych organizacji księgowych na ziemiach polskich. Odbyła się ona w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Witelona w Legnicy. W pierwszej części konferencji uczennice wysłuchały bardzo interesującego wykładu o uproszczeniach w polskim prawie bilansowym Joanny Dadacz - Dyrektora Departamentu Rachunkowości i Rewizji Finansowej Ministerstwa Finansów, a następnie wykładu o rachunkowości sektora finansów publicznych dr Bożeny Rudnickiej z Wydziału Nauk Technicznych i Ekonomicznych, PWSZ im.Witelona w Legnicy.

 

Zdjęcia ze spotkania:

» http://e-legnickie.pl/wiadomosci-z-regionu/legnica/12675-w-ksiegowych-jest-moc-i-wiedza-foto

» http://legnica.naszemiasto.pl/tag/rachunkowosc-w-praktyce.html

 

  • konferencja_księgowych

mgr Joanna Szponarska


 

LEKCJA HISTORII LUBINA

 

10W piątek, 27 października w naszej szkole odbyła się lekcja „żywej historii”. Przedstawiciele grupy rekonstrukcyjnej Endecja przybliżyli uczniom historię powstania Lubina z wykorzystaniem strojów z epoki oraz broni. Legendę o Lubie, słowiańskim woju, który pokonał niedźwiedzia, znamy dzięki przekazowi Jana Bilińskiego - znanego kronikarza Lubina.

 

 

 

 

galeria sz

 


 

SZKOLNY KONKURS „SZTUKA PODAWANIA ŚNIADAŃ”

 

śniadanie 223 października w naszej szkole odbył się konkurs „Sztuka podawania śniadań”. Wzięło w nim udział 9 zespołów uczniowskich z klas kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz co było dla nas miłym zaskoczeniem, uczniowie z klasy logistycznej. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i prezentacji określonego śniadania.

Jury Konkursu w osobach: Dyrektor Szkoły - Pan Bogdan Dudek, v-ce Dyrektor- Pani Joanna Politowicz, nauczyciel przedmiotów hotelarskich – Pani Magdalena Kaliska-Drozd oceniało 4 elementy wykonywanego zadania: przygotowanie śniadania dla jednej osoby z uwzględnieniem zasad serwisu śniadaniowego oraz dekoracji stołu, ocena organoleptyczna przygotowanych potraw- smak, prezentacja przygotowanego śniadania przez dwuosobowe zespoły, a na auli szkolnej - porządek na stanowisku pracy w trakcie i po wykonaniu zadania.

Poszczególne zespoły przygotowały 9 rodzajów śniadań: śniadanie włoskie, amerykańskie, polskie z produktów regionalnych, śniadanie fit, międzynarodowe francuskie, śniadanie podane do łóżka, śniadanie angielskie wzmocnione, wegetariańskie oraz wielkanocne. Rywalizacja pomiędzy zespołami była bardzo wyrównana. Jury oceniło przygotowane śniadania przyznając 1, 2 ,3 miejsce oraz wyróżnienia. Po Konkursie uczestnicy degustowali  śniadania pozostałych zespołów. Zwycięskie drużyny otrzymały ciekawe nagrody rzeczowe, a każdy z uczestników otrzymał dyplom i słodki upominek.

 

Sponsorami Konkursu byli: Rada Rodziców, Restauracja Mc Donald’s Cuprum Arena Lubin, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Pan Mariusz Rogowski oraz Bank Zachodni WBK o/Lubin.

 

Dziękujemy nauczycielom pracowni gastronomicznej za użyczenie zastawy stołowej na Konkurs.

 

Zdjęcia wykonały: Kamila Jarzmicka oraz Katarzyna Krzeszowska z klasy 2 HF.

Organizatorzy: Magalena Kaliska-Drozd, Joanna Szponarska

 

  • Jury
  • uczestnicy
Lista uczestników           Lista laureatów
Lista uczestników konkursu page 001 Lista laureatów konkursu page 001

 [ Proszę kliknąć w powyższy obrazek, aby przeczytać dokument ]

 

galeria sz

 


 

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !