g.png

PIĘKNO AUSTRALII

 

facts about australia12 grudnia 2017 r. gościliśmy w naszej szkole pana Krzysztofa Bogusławskiego – inżyniera górnika, związanego z przemysłem górniczym od 1958 roku. Nasz Gość  mieszkał i pracował w Australii  od 36 lat (Adelaide SA). Z tytułu pracy zawodowej pan Krzysztof dobrze poznał wszystkie stany Australii, kraje Oceanii, Indonezję, Finlandię, Mongolię. Nasz Gość w interesujący sposób opowiedział o życiu w Australii,  przedstawił zabytki oraz florę  i faunę  tego pięknego kraju.   

 

Dziękujemy za miłą atmosferę i ciekawy wykład.

galeria sz

 

 

mgr Magdalena Kozicka-Dygdałowicz


 

GRATKA DLA MATURZYSTÓW !

 

514 grudnia 2017 nasi maturzyści mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Legnicy. Natomiast w czytelni szkolnej uczniowie z dużym zainteresowaniem obejrzeli ciekawą prezentację jaką przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego z Wrocławia przygotowali z udziałem organizmów żywych tj. różnych rodzajów egzotycznych patyczaków i karaczanów hodowanych w celach naukowych

 

 

 

galeria sz

 


 

KULINARNA PRZYGODA

 

„Tylko jedząc doskonałe potrawy,

jesteś w stanie takie przygotować…”

˜ Jiro Ono ˜

 

american burgerKuchnia amerykańska łączy w sobie smaki i tradycje kulinarne wszystkich zakątków świata. Amerykańską zasadę wolności widać zwłaszcza na talerzu, gdzie jedną potrawę mogą tworzyć produkty pochodzące niemal z całego świata. To z czego słynie kuchnia amerykańska to soczysta wołowina oraz smaczne burgery łączące różne kombinacje smaków. Burger w stylu Amerykańskim to kwintesencja tego co w Ameryce najlepsze czyli "cheese & bacon" zamknięte w puszystej bułce.

6 grudnia 2017  klasa 2HF wraz z wychowawcą Panią Magdaleną Kaliską-Drozd miała okazję uczestniczyć w ciekawych warsztatach kuchni amerykańskiej prowadzonych przez szefa kuchni restauracji PasiBus w Cuprum Arena Lubin. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się jakie są tajniki przyrządzenia soczystej wołowiny oraz jakie są stopnie jej wysmażenia: rare, medium rare, medium, medium well, well done, przekonując się o tym osobiście. Szef kuchni przygotował nam degustację 14 sosów kuchni amerykańskiej oraz omówił sposób ich przygotowania. Podczas warsztatów uczniowie mogli wygrać jeden ze specjałów restauracji umieszczając najciekawszy wpis o restauracji. Warsztaty zakończono degustacja przygotowanych przez szefa kuchni burgerów w różnych odsłonach.

 

galeria sz

mgr Magdalena Kaliska-Drozd, zdjęcia mgr Joanna Tyrpak


 

Kalendarz Wydarzeń

Śr Sty 17
Ferie zimowe
Cz Sty 18
Ferie zimowe
Pt Sty 19
Ferie zimowe
So Sty 20
Ferie zimowe
N Sty 21
Ferie zimowe

MEN1

oke1

erasmus1

polska miedz

unity2

kw hotel

WITAMY NA FACEBOOKU NASZEJ SZKOŁY !